opc_loader


~ van idee in je hoofd tot boek in je hand ~
 

JE BOEK SCHRIJVEN IN 10 DAGEN - KAN DAT EN HOE DOE JE DAT?

Op het internet circuleren beloftes dat je in tien dagen je boek kunt schrijven. Kan dat werkelijk in zo korte tijd? Iedereen heeft toch weleens gehoord dat échte schrijvers er vaak jaren over doen om een goed verhaal op papier te zetten? Is het dan mogelijk dat jij dezelfde prestatie levert in minder dan twee weken?

Het antwoord op bovenstaande vragen is: ja, het kan. En tegelijkertijd: nee, het kan niet.


De ja-argumenten

Ja, ervan uitgaand dat je tien werkdagen vrij kunt maken om je te storten op het schrijven van je boek kun je dat in tien dagen doen als je:


1. heel veel schrijfervaring hebt, minimaal de befaamde 10.000 uren (heb je die?),

2. een novelle schrijft of een boekwerk van ongeveer dat volume (20.000 woorden) of minder,

3. reeds beschikt over heel veel kennis en inzicht in het onderwerp van je boek,

4. het voorbereidende werk gedaan hebt (brainstorm, research, opzet, plot),

5. een (zeer) vlotte pen hebt,

6. het bij de eerste, ruwe versie van het verhaal houdt,

7. proeflezers achterwege laat en hun feedback eveneens,

8. correctie, redactie, proefdrukken buiten beschouwing laat.

Of … als je het échte werk door anderen laat doen (iemand die content uittypt, iemand die er een verhaal van maakt, iemand die redigeert) én als je hun uren/dagen niet meetelt  – maar dat is een beetje vals spelen. Terecht schrijft deze auteur dat hij de klus eigenlijk zelfs in negen dagen klaarde ‘omdat ik het grootste deel van het werk uitbesteed heb.’

Ook helpt het als je een gestructureerd denker bent, gemakkelijk en scherp observeert en je  observaties moeiteloos weet te vertalen in woorden. Georges Simenon was zo iemand. Als hij op een bepaalde plaats kwam, ‘zag’ hij als vanzelf gebeurtenissen voor zijn geestesoog opdoemen en schreef er meteen een verhaal over. Corrigeren deed hij niet; zijn teksten waren in één klap publicabel. In totaal schreef hij 211 romans en daarnaast honderden novellen en verhalen.

Maar ...  

Heb jij een strak, helder inzicht in hoe je de wereld om je heen ervaart, kun je die belevenissen zonder enig probleem ogenblikkelijk in woorden vangen, weet je precies hoe je het een en het ander kunt combineren – en last, but not least: weet jij exact hoe groot jouw drang is om dat boek te schrijven? Met andere woorden: ben jij zo begaafd, gedreven en gefocust dat je in flow in no-time een heel boek kant-en-klaar produceert?

Is je antwoord: ja, en voldoe je daarnaast aan de hierboven genoemde acht punten en/of ben je in de positie om anderen het werk te laten doen, dan is het wellicht mogelijk om je boek in tien dagen te schrijven. Mis je echter slechts één kwalificatie, dan zal je hoop om op een dergelijk korte termijn je boek te fiksen, op een grote teleurstelling uitdraaien. Echter niet getreurd: 99,9% – of meer – van de mensheid kan het evenmin.


En dat is helemaal niet erg. Want waarom zou je je kwellen met een onvervulbaar verlangen als het breken van een schrijfrecord? Het geeft veel meer voldoening als je weet waarom je schrijft, waarvoor en voor wie. Dat je durft en kunt genieten van je scheppend proces. Houd daarom je eigen  tempo aan, je eigen traject, je eigen doel.

En heb je behoefte aan feedback, een goede schrijfcoach of redacteur, stuur dan een mailtje naar
info@mboox.nl Wij helpen je van idee in je hoofd tot boek in je hand – ook als dat tien weken duurt, tien maanden of langer, want de ervaring leert dat echt niemand een boek in tien dagen kan schrijven. Behalve Simenon, dan.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.
Tags
  • Alle blogs (23)