opc_loader


~ van idee in je hoofd tot boek in je hand ~
 

HUISJE, BOOMPJE, BEETJE VOOR DE VLUCHTELING

Artikelnr: ISBN 978-90-822697-3-4

Thérèse Major

Waar gebeurd vluchtelingenepos dat begint in 1943 en duurt tot vandaag

soft cover
224 pagina’s

18,95
Beschrijving

West-Europa is een aantrekkelijke regio voor vluchtelingen, ook 70 jaar geleden was dat al zo. Huisje, boompje, beetje voor de vluchteling laat zien hoe een ‘displaced person’ zonder papieren in ‘45 een nieuwe identiteit opbouwt in Nederland en hoe dit op lange termijn uitpakt voor hem en zijn kinderen. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de Oost-Europese Géza die na dubieuze omzwervingen in nazi-Duitsland en een verblijf in KZ Neuengamme tijdelijk onderdak in Nederland zoekt, onder een verzonnen naam.

Zijn doel is Australië, maar hij wordt geïnterneerd in Kamp Beenderribben bij Giethoorn en vervolgens twee jaar vastgezet in het Huis van Bewaring te Haarlem. Als hij vrijkomt, keert hij terug naar Giethoorn. Zijn identiteit is dan bevestigd en zijn eerste kind geboren. Maar welke kansen heeft hij nog om van zijn leven en dat van zijn kinderen in Nederland een succes te maken?

Een verhaal dat zich telkens herhaalt, met vragen die op antwoorden wachten.

RECENSIES:


'Slimme rangschikking, goede timing, compleet tijdsbeeld met aandacht voor details (...) in een vlekkeloze vloeiende stijl, die zich soepel laat lezen', Most Magyarul, Tweetalig Hongarije Magazine

'Wanneer dit geen literatuur is, is het uitstekende journalistiek', De Volkskrant over De Duik, een ander waargebeurd verhaal van Thérèse Major


M.BOOX doet er alles aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Hebt u vragen over onze producten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Beoordelingen (3)
HUISJE, BOOMPJE, BEETJE VOOR DE VLUCHTELING

Ik heb zojuist het laatste volle uur in je boek gelezen. Het is uit, jammer....
Met een brok in de keel loop ik naar een bank aan de vaart. Ook dit laatste deel van het boek moet ik laten bezinken, zoals zo vele hoofdstukken. Ik heb je boek niet alleen gelezen, maar vooral 'beleefd'. Laat dit een groot compliment voor je zijn.
Ik vond je boek indringend, realistisch, boeiend, beeldend, groots...
Bovendien is het taalkundig indrukwekkend geschreven!
Vele malen zag ik bekende beelden van lang geleden; de Beulakerweg, de keuken met ' ranche', het tafeltje waar je vader altijd aan zat.
De woonkamer met kachel, rotanstoel en je moeder.
Achter het huis, de sloten, de moestuin, de schuurtjes. Een ambachtelijk verleden...
Nu pas besef ik hoe jij die jaren hebt gezocht, gespeurd, gehoopt en hebt gevonden wat je zo nodig had. Wat het voor jou heeft betekend om FAMILIE te ontmoeten.
Je hebt je vader recht gedaan. Op grootse wijze. Zijn schemerige leven rechtgezet.
Wat een taak, wat een doel!!
Het is een kostbaar boek geworden, een boek dat gelezen mag en moet worden!!

Beoordeling: [5 van de 5 sterren]

Ontzettend indrukwekkend. Mooi geschreven met afwisseling tussen heden en verleden. Hoewel het verhaal zo ver van mijn belevingswereld afstaat, is het toch (dankzij de schrijfstijl?) ook zo herkenbaar.. Ik zal het nog eens moeten lezen om alles te bevatten.
Beoordeling: [4 van de 5 sterren]

Indrukwekkende pageturner over het opbouwen van een leven in Nederland, over de relativiteit van goed en kwaad en bovenal over het leven met afgesneden wortels. Indringend én leerzaam verhaal; het laat me nog niet los. Ik ga het binnenkort nog eens lezen.
Beoordeling: [5 van de 5 sterren]

Aanbevolen artikelen:

Laatst bekeken items